marți, 2 martie 2010

EVENIMENTE - Conferinţa ANSSA – Stâna de Vale 17-20 dec 2009

Reformarea administraţiei publice constituie dezideratul societăţii româneşti, având în vedere implicaţiile sistemului administrativ în viaţa cetăţenilor, fapt solicitat cu necesitate în momentul de faţă de statutul actual al României de stat membru al Uniunii Europene.

Serviciile publice oferite de instituţiile administraţiei publice reprezintă imaginea statului de drept, deoarece ele constituie forma cea mai tangibilă de guvernare, prin care cetăţenii participă efectiv la viaţa socială, serviciile publice devenind mijlocul prin care administraţia îşi exercită activitatea. Furnizarea de servicii este o funcţie esenţială în relaţia dintre instituţüle guvernamentale şi cetăţeni., cât şi o condiţie pentru o bună imagine a administraţiei.
Receptivitatea administraţiei locale la nevoile cetăţenilor este esenţială pentru îmbunătăţirea capacităţii administraţiilor locale, având în vedere că satisfacţia cetăţeanului constituie factorul determinant pentru acceptarea guvernării.

Pentru a creşte calitatea serviciilor publice, Aociaţia Naţională a Studenţilor în Ştiinţe Adminstrative a a propus ca temă de cercetare şi dezbatere cu prilejul celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Studenţilor din şcolile de adminstraţie publică tema „Noi formate de servicii publice”. Conferinţa şi-a desfăşurat lucrările în perioada 17-20 decembrie 2009 în incinta hotelului Iadolina, la Stâna de Vale, cu sprijinul Instituţiei Prefectului din judeţul Bihor.

Tema conferinţei a fost organizată în patru secţiuni: Resursele umane şi performanţa instituţiilor publice; Finanţe publice, descentralizare şi dezvoltare locală; Sisteme europene de administraţie publică, Modernizarea activităţilor publice şi proceselor administrativ.
Pe durata lucrărilor, a fost dezbătută situaţia actuală din administraţia publică românescă, provocată de blocare posturilor şi disponibilizările masive, ca efect al recesiunii economice globale. Discuţiile au continuat pe baza unui studiu realizat pe marginea procesului de reformare admnistrativă în Spania, iar apoi s-au centrat pe un model mou de furnizare a serviciilor publice: guvernarea electronică, diseminându-se informaţiile cu privire la e-governmentul comparat între România și statele membre UE privind furnizarea de servicii publice.

De asemenea, au fost analizate implicaţiile sociale pe care le are procesul legiferării excesive de către Executiv, prin observarea fundamentelor urgenţei atribuite ordonanţelor guvernamentale. În acest cadru, după ce au fost diagnosticate problemele adminstraţiei româneşti şi noi propuneri de rezolvare în vederea îmbunătăţirii realizării interesului public, a fost expusă metodologia realizării cu succes a unui proiect în cadrul îmbunătăţirii furnizării serviciilor publice.

Sunt foarte mulţumit că am avut şansa de a participa la lucrările acestei Conferinţe, deorece mi-a deschis noi căi de înţelegere a problemelor cu care se confruntă administraţia publică actuală; dorinţa mea este de a fi alături de cetăţeni pentru a spori gradul participaţie a acestora în cadrul activităţii administrative la nivel nivel local, care reprezintă un mijloc foarte eficient pentru a îmbunătăţi furnizarea serviciilor publice pentru a satisface interesele acestora. În aprecierea mea, îmbunătăţirea furnizării serviciilor publice reprezintă calea care duce la creşterea imaginii şi încrederii în adminstraţia publică locală, fapt ce implică schimbarea legislaţiei şi a cutumelor în administraţie, prin creşterea transparenţei şi răspunderii.


Impresii ale studenţilor din cadrul filialelor membre A.N.S.S.A

Andreea ANSSA IAŞI - Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi : „Evenimentul are un impact pozitiv asupra celor care participă, cel puţin din punctul meu de vedere.Te ajută să înţelegi unele lucruri pe care în timpul facultăţii sau în viaţa de zi cu zi nu le poţi percepe.Odata ce intri în discuţie şi cu ceilalti membri care participă la eveniment îţi poţti îmbogăţi cunoştintele, împărţind ideile şi părerile cu ei, poţi avea o viziune mult mai amplă şi mai sigură, pe care te poţi oricând baza şi îţi poţi trasa nişte linii mult mai clare în ceea ce priveşte viitorul tău.Mai simplu formulat, menirea acestui eveniment este acela de a elucida unele mistere nepătrunse încă de toţi.”
Maria Andreea ANSSA CLUJ Universitatea Babeş Bolyai, Cluj-Napoca: „Conferinţa a fost o experienţă frumosă şi utilă, atât din punct de vedere al pregătirii în domeniul ales, cât şi pentru faptul că întâlneşti lume nouă. Conf erinţa de anul acesta a fost foarte faină: locaţie superbă, domeniile de discuţii accesibile dar în acelaşi timp interesante. Aşteptăm următoare întâlnire.”
Gianni ANSSA CONSTANŢA – Universitatea Ovidius, Constanţa: „Problema îmbunătăţirii serviciilor publice reprezintă un deziderat permanent,care trebuie urmărit de administraţia publică românească; consider că în momentul în care mă duc la un ghişeu, funcţionarul ar putea să-mi ofere un zâmbet, pemtru a fi bucuros că mă aflu acolo. Mulţumim A.N.S.S.A pentru locaţia superbă de anul acesta: multă zăpadă, uitaţi în inima munţilor la Izvorul Minunilor, unde am îmbinat caracterul ştiinţific al Conferinţei cu plăcutul( multă lume nouă; cu săniuţa la miezul nopţii; seară festivă;) şi nu pot uita faptul că am luat premiul I.”

Gianni PLEŞCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu