joi, 8 octombrie 2009

“Promoţia crizei”

Locul de muncă pare să reprezinte o problemă extrem de presantă în rândul absolvenţilor de facultate, denumiţi în acest context economic “promoţie a crizei”. Suntem oare ghinioniştii societăţii actuale? Statisticile arat ă totuşi îngrijorător din acest punct de vedere, în jurul acestora conturându-se o mare prăpastie între piaţa muncii şi absolvenţi. Deşi problema ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor reprezenta o problemă socială mai veche a ţării noastre, se pare că în acest an va fi cu atât mai accentuată cu cât se preconizează o aşa-numită “criză economică.” Acest termen îl auzi involuntar pe buzele tuturor oamenilor, fără excepţie, şi în subconştientul nostru ne pătrunde frica unui adevăr crunt. Adevăr care se confirmă în cifre. La sfârşitul acestui an şcolar aproximativ 200.000 de studenţi îşi vor termina studiile. Jumătate dintre aceştia provin din facultăţi cu profil economic şi juridic, medicină şi farmacie, IT şi inginerie, specializări care au o căutare scăzută pe piaţa muncii. Potrivit unei analize a Bussiness Standard, bazată pe datele furnizate de Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, instituţiile de învăţământ din ţară, companii de resurse umane şi site-uri de recrutare, se arăta că pentru cei 100.000 de studenţi cu calificări specifice există un număr de numai 4.500 de locuri de muncă. De unde rezultă faptul că va fi un raport de peste 20 de candidaţi pentru un singur loc de muncă. Aceşti absolvenţi fie vor alege să intre în această competiţie, fie se vor reprofila în alt domeniu.
Găsirea unui loc de muncă după terminarea facultăţii este cu atât mai sinuoasă cu cât angajatorii îşi reduc numărul de posturi pentru a face faţă crizei prin reducerea cheltuielilor. Şansele sunt din ce în ce mai mici dacă luăm în considerare şi această perioadă în care numărul şomerilor creşte alarmant de repede. Numărul persoanelor şomere este estimat la 800.000 până la finele anului. Se pare că principalul criteriu care va face diferenţa în ocuparea unui loc de muncă va fi competenţa profesională. Totodată, fără vină, suntem victima sistemului de învăţământ deficitar, care în contextul crizei se arată neputincios. Un număr foarte mare de studenţi obţin după terminarea studiilor o calificare ce nu este cerută pe piaţa muncii, deci, evident, nu corespund nevoilor pieţei şi, în consecinţă, nu îşi pot găsi un loc de muncă. Cele mai mici şanse să-şi găsească un job în acest an au absolvenţii de studii economice, juridice şi tehnice, aflaţi, până anul trecut, printre cei mai căutaţi de către companiile din piaţă.
Dacă în anii trecuţi se vorbea despre un deficit acut de personal calificat, în momentul de faţă, oferta de joburi este mult sub nivelul cererii, date fiind noile condiţii de piaţă. În prezent, majoritatea joburilor disponibile pe piaţă sunt în domenii precum vânzări şi comerţ, IT, inginerie şi logistică.
Totuşi nu este imposibil să te angajezi dacă acest lucru este cu adevărat ceea ce îţi doreşti. Criza nu va ţine o veşnicie, iar un master sau un curs de specializare în paralel cu căutarea unui loc de muncă poate face ca primă treaptă a carierei să aibă covor roşu. Să nu uităm de firmele care vânează absolvenţi pentru potenţialul lor şi "lipsa de pretenţii materiale". După ce treci de 35 de ani ai mult mai puţine şanse la interviuri în faţa unui proaspăt absolvent dornic de muncă, de şanse reale la o carieră şi care să fie un bun prestator.
Până la urmă fie absolvent, fie un simplu muncitor, sau manager senior – accesul la locurile de muncă este acelaşi. Îţi trebuie puţin background (studii, experienţă, cursuri), puţină prezentare, puţin noroc, puţine pile...puţin din toate. Totul se învârte între cerere şi ofertă, iar tu eşti actorul principal. Cu cât vei ştii să te vinzi mai bine cu atât şansele tale de reuşită cresc considerabil.
Ana-Maria GRIGORAŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu